Farklı semtlerdeki 289 resmi kurban kesim yerinde çalışmak üzere binlerce kasap, Anadolu’nun farklı kentlerinden İstanbul’a göç etti. Kasapların kıymetli bir kısmı de vakıf ve çeşitli kurumlarca kiralanan kesim alanlarında çalışacak. Geçen yıllarda olduğu üzere kasaplar yeniden yüzde hesabı ve adet başına fiyat alacaklar. İstanbul’da 289 kurban satış noktasında ve 16 kesimhanede hizmet veriliyor. Haftalar öncesinden büyük ve küçükbaş hayvanlarıyla mega kentin yolunu tutan üreticiler, elindekilerin yüzde 90’ını satmanın memnunluğunu yaşarken artık ise sıra kasaplarda.
Kurban piyasasının merkezi İstanbul’da yaklaşık 289 tesiste çalışan kasaplar, 3 aylık gelirini 3 günde çıkarıyor. Aylık gelirlerini bayramda tek günde kazandıklarını paylaşan kasapların, günlüğü yaklaşık olarak 10 bin lirayı buluyor. Bayram sonrası mahalledeki dükkanlarına geri dönecek olan meslek erbaplarının mesaisi, kıyma çekme süreciyle devam edecek.
Geçen yıl büyükbaş kurban bölümünü 1.000 lira ile 1.500 liraya yapan kasaplar, bu yıl büyükbaş bölümü için en az 2 bin 500 lira istiyor. Küçükbaş için ise geçtiğimiz yıl 200 lira olan kesim fiyatı bu yıl 400 liradan başlıyor. Bir kasabın takımıyla bir arada günde 50 adet kesim yapabileceği belirtiliyor.
Uzmanlar, vatandaşı kurban kısmını işin ehli yerlerden yapması gerektiği konusunda uyarıyor. Vatandaşların kurban alırken dikkat etmesi gerektiğini ve merdiven altı yerlerden almamasını vurgulayan uzmanlar, “İşin ehli olan yerlerden kesim yapılmalı. Bir satır, bir kurban alan şahsa kurban kestirilmemeli” değerlendirmesini yapıyor.