500 yıllık emeğe kültürel miras ödülü 


Şehmus EDİS / MARDİN (İGFA) – 500 yıllık bir geçmişe sahip olan Mardin Emniyet Fırını işletmecisi Şeyhmus Var; dedesinden, babasından kendisine kadar gelen fırıncılık mesleğini yıllarca tıpkı standart ve hassasiyetle yöresel ekmek çeşitlerini çıkarmaya devam ediyor.


Yıllarca birebir standart ve hassasiyetle yöresel ekmek çeşitlerini çıkarmayı gözlemleyen araştırmacı, muharrir ve halk bilimci Mehmet Fidan tarafından teşekkür dokümanı ve fırında çalışan öbür elemanlara ödül verildi.

Meslek ve sanatkârların kaybolmaya yüz tutmuş olan kıymetlerin korunması maksadıyla çeşitli çalışmalar yaptıklarını belirten Araştırmacı, Müellif ve Halk Bilimci Mehmet Fidan, Mardin ve Mardin’in Klâsik somut olmayan kültürel miras olarak meslek ve sanatkârların kaybolmaya yüz tutmuş olan pahaların korunması hedefiyle 500 Yıldır babadan oğula devam eden Emniyet ekmek fırını sahibine teşekkür dokümanı ve madalya ile ödüllendirildiklerini söyledi.


Mardin’de üretilen çeşitli ekmeklerin tadı, lezzeti ve imgesi konusunda bilhassa etli ekmek, tam buğday ekmeği, cet tohumu buğdaydan üretilen lokal Luvveşê ekmeği yerli yabancı turistlerin büyük ilgisini çektiğini söz eden Fidan,” İnce ekmek, yuvarlak paşa ekmeği, Soğanlı bulgur ekmeği, yağlı ekmek, kuyruk yağlı sılê ekmeği, susamlı ekmek, çörek otlu ekmek, peynirli ekmek, kavurmalı ekmek, çeşitli pideler, lahmacun, Şam böreği, sembusek ve Mardin’e has çömlekte güveç, Mardin tava, tepsi tava, uykuluk tava, Halep tava, Beyrut tava, Yöresel Teşt yemeği, Kuzu Hamis, peksimet çeşitleri ile üzere Türkiye’nin farklı lezzet çeşitlerine sahibiz. Konutta hazırlanarak getirilen çeşitli börek, tava ve öteki tepsi yemeklerinin pişirilmesi hassasiyetle ve özelliklerine uygun pişirilmesi konusunda örnek bir işyeri olmasından mükafatı hak etti” dedi.

500 yıllık bir geçmişe sahip olan Mardin Emniyet Fırını işletmecisi Şeyhmus Var ise, 5 asırdır dedelerinden kendilerine miras kalan ekmek fırınında Mardin halkına hizmet verdiklerini belirterek, farklı çeşitli yöresel eserlerimizle kaliteden ödün vermeden başta halkımız olmak üzerde yerli yabancı turistlerin büyük ilgisini çektiklerini tabir etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir