Ağrı’nın dağlarında kuşburnu hasadı başladı

Ağrı’nın Taşlıçay ilçesindeki vatandaşlar, dağlarda bizatihi yetişen ve “doğal vitamin deposu” olarak bilinen kuşburnunu, sofralarına ulaştırmak için zahmetli bir mesaiyle hasat ediyor.

İlçenin kuzeyinde engebeli toprakta bulunan Üst Toklu ile Aşağı Toklu köylerinin dağlık bölgelerinde resen yetişen kuşburnu, olgunlaşmaya başladı.

AA’nın haberine nazaran, güneş altında dağlarda gezen vatandaşlar, çalılar ortasına girerek kısmından tane tane kopardıkları kuşburnunu poşet ve çuvallara dolduruyor.

Zahmetli hasat sonrası toplanan kuşburnundan, hem reçel ve marmelat hazırlanıyor hem de şifalı olduğu bilinen kuşburnu çayı yapılıyor.

‘DAĞ TAŞ HER TARAFTA KUŞBURNU VAR’

Köyde oturan 74 yaşındaki Ahmet Barakçin, AA muhabirine, her sene kuşburnu başta olmak üzere tabiattan çok sayıda bitki cinsini topladıklarını söyledi.

Doğanın bitki cinsleri açısından çok varlıklı olduğunu belirten Barakçin, “Kuşburnu bahardan bahara çiçek açar. Yabani bir meyvedir. Sonbahara yanlışsız kızarır ve biz de toplamaya geliriz. Reçelini yapıyoruz, çay niyetine kaynatıp içeriz. Dağlarda ve taşlık alanlarda yetişiyor. Alımca da kuşburnuyla birebir anda yetişiyor ve biz onun da reçelini yapıyoruz. Bugün geldik topladık, meskene götürdüğümüzde kaynatacaklar, süzecekler ve reçel üretecekler. Dağ, taş her tarafta kuşburnu var.” dedi.

‘GEÇEN SENE 100 KİLO KUŞBURNU İSTANBUL’A GÖTÜRDÜM’

İstanbul’da yaşayan ve yaz aylarında köye gelen Çelik Barakçin ise yerde çabucak hemen her çeşit bitkinin olduğunu, bunların birçoklarının kışın yemeklerde kullandığını lakin vatandaşların gereğince toplamadığını anlattı.

Coğrafyanın dağlık ve çok hoş olduğunu lisana getiren Barakçin, şöyle konuştu:

“Biz ‘Coğrafya yazgıdır.’ deriz. Bunu bize yazgı olarak yazan Allah’a hamdolsun. Şayet şuurlu bir aile ilkbaharda eriyen kardan sonra kışın kar yağana kadar bu coğrafyada gezip coğrafyanın insanlara sunduğu bitkileri toplasa, bir kış boyunca onlara kâfi. Salamura, kuşburnu, evelek, mantar, sarma yaprağı üzere birçok bitki var. Ben geçen sene 100 kilo kuşburnu İstanbul’a götürdüm. Eşim onlarla marmelat üretti.”

(ANADOLU AJANSI)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir