Japon bilim insanlarının fareler üzerinde gerçekleştirdiği deneyler, et ve süt proteinleri içeren bir diyetin ince bağırsakta tümör oluşum riskini azalttığını ortaya koydu.
Uzmanlar, bireylerin kilo denetimi ya da şişkinlik üzere meseleleri yoksa, kendilerini et tüketimi konusunda sınırlandırmamaları gerektiğini vurguladı.
İki Farklı Diyet, Çarpıcı Sonuçlar
Araştırmada, bilim insanları denekleri iki farklı kümeye ayırarak, bir kümeye büsbütün et ve süt proteini içermeyen bir diyet, öteki kümeye ise altı hafta boyunca olağan bir beslenme sistemi uyguladı. Sonuç olarak, olağan diyet uygulanan deneklerin ince bağırsaklarında daha az tümör geliştiği gözlemlendi.
Son yıllarda, dünya genelinde süratle yayılan vegan beslenme alışkanlığının kilo kaybına yardımcı olduğu ve sindirim sistemi sıhhatine olumlu katkıları olduğu biliniyordu. Lakin Japon araştırmacıların gerçekleştirdiği bu çalışma, vegan diyetin bağırsak sıhhati üzerinde önemli tehlikeler yaratabileceği gerçeğini ortaya çıkardı.
Vegan Beslenmenin Tehlikeleri
Çalışmanın sonuçları, vegan beslenmenin sağlıklı olduğu tarafındaki yaygın kanıya meydan okurken, bilhassa bağırsak sıhhati üzerinde olumsuz tesirler doğurabileceğini gösteriyor. Bu nedenle, uzmanlar sağlıklı bir beslenme programında et ve süt eserlerine yer verilmesinin değerine dikkat çekiyor.
Bu çarpıcı araştırma, beslenme alışkanlıklarına dair bilinenleri sorgularken, sağlıklı bir diyet için istikrarlı bir beslenme tertibinin kural olduğunu bir kere daha ortaya koyuyor.