Kız kardeşler işlerini bırakıp, köyde 176 dönümlük alanda çeltik üretiyor

Edirne‘de yaşayan Fevziye ve Emine Sakarya‘nın merkeze bağlı Yolüstü köyünde yaşayan babaları, 1991 yılında hayatını yitirdi. Bu süreçte memurluk yapan Emine Sakarya, köydeki yerlerini icara vererek misyonuna devam etti. Sakarya, 1997 yılında memurluğu bırakarak köye taşındı ve işlerin başına geçerek, çeltik üretimini denedi. Üretimde başarılı olan Emine Sakarya’ya, esnaflık yapan Fevziye Sakarya da katılarak yardım etti. Toplam 176 dönüm alanda çeltik üretimine devam eden iki kız kardeş, ortadan geçen müddette gösterdikleri kararlılık ve azimle köylülere de örnek oldu.

‘ÜRETMEK HİÇ GÜÇ GELMİYOR’

Çeltik üretimine 1997 yılında başladığını anlatan Emine Sakarya, “1991 yılında babam vefat ettiğinde toprağımı 5 yıllığına icara vermiştim. İcar müddeti bittiğinde memur olarak çalışıyordum. Sonra kendi topraklarımı ekmek istedim bu işi denemek istedim. Herkes yapıyor ben neden yapamayacağım dedim. 1997 yılında başladım ve bugüne kadar devam ettirdim. Memurluk yapıyordum fakat beni sıkmaya başlamıştı. Denemek için bir ektim baktım hoşuma gitti, ‘ben bu işi yapabiliyorum’ dedim sonra üreticiliğe devam ettim. Bana artık üretmek hiç sıkıntı gelmiyor. Birinci vakitler bu kadar teknolojik imkanlar yoktu. Onun için sıkıntı oluyordu. Her şey insan kuvvetiyle oluyordu. Artık makineler yapıyor. Bir tek çamur var, ona da artık alıştık” sözlerini kullandı.

Köyde küçük çocukların da kendilerini örnek aldığını söyleyen Sakarya, “Herkes bizi takdir etmeye başladı. Küçük çocuklar bile bizleri örnek almaya başladı. Bize gelen yansılardan ben epeyce mutluyum. Genç kuşaklarımıza seslenmek istiyorum. Beton karın doyurmuyor. Geleceğin işi bence besin bölümü, gençlerin bu taraflara yönelmelerini tavsiye ediyorum” dedi.

‘ERKEK YA DA BAYAN FARKETMEZ, HERKES RAHATLIKLA YAPABİLİR’

Ablasıyla birlikte çeltik üreticiliği yaptıklarını söyleyen Fevziye Sakarya da “Biz zati baba mesleği olduğu için çiftçiliğin içerisinde büyüdük. Bir mühlet orta verdim, esnaflık yaptım. Daha sonra tekrar çiftçiliğe döndüm. Çeltik üreticiliği babamın vaktinde çok zordu lakin artık şimdi her şey makineleştiği için daha kolay. Erkek ya da bayan fark etmez herkes rahatlıkla yapabilir. Evvelce hiçbir şeyin makinesi yoktu. Bir kanal açılacağı vakit 20 kişi diziliyordu. Ekim yapılacağı vakit elle yapılıyordu. İlaçlama sırt pompaları ile yapılıyordu. Biçim yeniden elle yapılıyordu. Zira biçerdöver diye bir şey yoktu. Elle toplanıp kenara konulup, patoza taşınıyordu. Oradan da öğütülüp tekrar harmanda kürekle kurutuluyordu. Sonra çuvallanıp depoya gidiyordu, yani uzun bir süreç oluyordu. Yerlerin kenarlarına çalışanlar için büyük çadırlar kuruluyordu. Artık ise biz bir hafta üzere bir vakit içerisinde hepsini toplayıp depoya koyabiliyoruz” dedi.

‘HER YERDE HÜRMETLE KARŞILANIYORUZ’

Toplam 176 dönüm alanda üretim yaptıklarını söz eden Sakarya, “Aslına işin zorluğunu birinci olarak ablam başladığı için o çekti. Ben geldiğimde ablam kendini kabullendirmişti. Birinci evvel bayan nasıl yapacak bu işi diye telaffuzlar oldu. Daima erkek işi olarak bilindiği için. Beşerler biraz yapamayacaklarımızı düşündüler. Artık gidip köy kahvesine de oturuyoruz. Her yerde hürmetle karşılanıyoruz. 176 dönüm ekili yerimiz var. Çeltik bilindiği üzere su içerisinde yetişiyor. Su olmazsa olmazların ortasında, damlama tarzı ile ekim yapanlarda var lakin ne kadar başarılı olduğunu bilmiyorum. Fakat biz çeltiği direk su içerisine atıyoruz. Ortada bir ilaçlama gübreleme yapılıyor. Ancak çeltik genelde suyun içerisinde oluyor. Biraz çamurlu bir iş fakat güzel” diye konuştu.

‘EN YETERLİ BİLDİĞİMİZ İŞİ YAPIYORUZ’

Çiftçilik yapmak için daha evvel köyde yaşamış olmanın gerekmediğini tabir eden Sakarya, “Herkes bizleri takdir etmeye başladı. İsteseniz yatıp yattığınız yerden para alabilirdiniz, lakin siz çabalıyorsunuz ve üretim yapıyorsunuz diye takdir görüyoruz. En güzel bildiğin iş demişler. Bizim de bildiğimiz bir iş, çocukluğumuz tarlalarda geçti. Beşerler çiftçilik denince daima köy geliyor insanların aklına o denli bir şey yok. Herkes yapabilir. Dünya genelinde besin ıstırabı yaşanıyor. Bunu aşmak için daima birlikte üretmeliyiz” sözlerini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir