Kırmızı et tüketimi lüks oldu


BURSA (İGFA) – Uzun vakittir vatandaşların kanayan yarası haline gelen kırmızı et fiyatlarında son vakitlerde yine artış gözlemlendi. Birçok vatandaşın lakin bayramdan bayrama et tüketiyor olmaktan şikayet ettiği bu günlerde yine gelen artırım, tüketiciyi adeta isyan ettirdi. Kırmızı et tüketimi vatandaş için adeta bir lüks haline geldi.

Kırmızı etin farklı tiplerinde fiyatlar, bölgesel değişiklikler göstermesine karşın, genel olarak yüksek düzeylerde seyrediyor:

Dana kıyma: 370-472,50 TL/kg

Dana kuşbaşı: 423-549,90 TL/kg

Dana biftek: 520-539,90 TL/kg

Kuzu kuşbaşı: 495-715,90 TL/kg

Dana karkas et: 328,86 TL/kg

Kuzu karkas et: 355,81 TL/kg

Bu fiyatlar, bilhassa düşük ve orta gelirli vatandaşlar için kırmızı et tüketimini yeterlice zorlaştırmış durumda. Kesim temsilcileri, maliyetlerin daima artmasıyla birlikte fiyatların daha da yükseleceğini öngörüyor. Üretim maliyetlerindeki artış, yem fiyatlarının yüksekliği, güç sarfiyatları ve lojistik maliyetler fiyatları direkt etkiliyor.

Artan et fiyatları, bilhassa düşük ve orta gelirli vatandaşların kırmızı ete erişimini zorlaştırdı. Birçok aile, et tüketimini azaltarak daha uygun fiyatlı besin alternatiflerine yöneliyor. Bu durum, hem tüketim alışkanlıklarını değiştiriyor hem de vatandaşlar ortasında et fiyatlarına yönelik reaksiyonların artmasına neden oluyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir