Küflü gıdaları çöpe atmamalısınız. Uygun yöntemleri bilirseniz küflü besinleri yeniden kullanabilirsiniz. İsrafın önüne geçin!

Uygun şartlarda paketlenmeyen ve depolanmayan besinler üzerindeki küfler, mayalar ve bakteriler gelişerek besinin niteliğini bozuyor. Uzmanlar bu noktada küflenen besinlerin cinsine de bağlı olarak yine tüketimi uygun buluyor. Bilhassa besinin sertliği bu noktada değer taşıyor. Lakin yumuşak besinlerin küflenmesi durumunda katiyetle tüketilmemesi öneriliyor. Hem israfı önleyecek hem de besinlerin tekrar tüketimini sağlayacak usulleri senin için kaleme aldık.

Küflü besinler nasıl tüketilir?

Ne tıp bir küf olduğuna dikkat edilmeli

Bazı küfler zararsızdır ve besinlere ziyan vermezler. Lakin durum her vakit bu kadar temiz değildir. Ziyanlı olan küflerin insan sıhhatine büyük oranda ziyan verdiği biliniyor. Örneğin, Aspergillus flavus isimli küf tipi, aflotoksin ismi verilen bir toksin üretebilir ve bu da karaciğer kanseri üzere önemli sıhhat sıkıntılarına neden olabilir. Bu nedenle, küfün cinsi değerli bir faktördür ve cinsinden emin olmadığın, bilhassa yumuşak besinler üzerinde çıkan küflerden katiyen uzak durmalısın.

Yayılma hali önemli

Küfün yayılma derecesi bir öteki değerli mevzu olarak ön plana çıkıyor. Küfler birtakım durumlarda besinlerin yalnızca yüzeyine değil, içine de yayılabiliyor. Bu durumda, küflü bölgenin kesilmesi yahut atılması gerekiyor. Küfün yayılma derecesi değerlidir. Zira küflü besinlerin yalnızca yüzeyindeki küf temizlenebilir, lakin besinin içindeki küf temizlenemez. Hasebiyle şuurlu bir tüketici olarak küfün yayılma cinsini denetim etmelisin.

Herhangi bir rahatsızlığın varsa uzak durmalısın

Küflü besinler, sıhhat sıkıntıları olan şahıslar için daha fazla risk taşıyor. Örneğin bağışıklık sistemi zayıf olan bireyler, gebeler ve bebekler, küflü besinleri tüketmekten kaçınmalıdır. Öte yandan uzmanlar kronik rahatsızlığı olan şahısların de küflü besinlerden katiyen uzak durması gerektiğini vurguluyor. Küflü besin tüketiminin mevcut kronik rahatsızlıkları ilerletebileceği de belirtiliyor.

Hangi besin olduğuna bakılmalı

Bazı besinler daha az sağlamdır ve küflü olduklarında daha süratli bozulabilirler. Örneğin ekmekler, peynirler ve meyveler üzere besinler, küflü olduklarında daha süratli bozulabilirler ve kullanılmamalıdır. Öte yandan küfün yayılma derecesi de göz önüne alınarak sert besinlerin yalnızca dış yüzeyinde olması durumunda besinlerin tüketilebileceği, yumuşak besinlerden ise tüketilmemesi gerekiyor.

Kokusundan anlaşılabilir

Bazı besinlerin pişirilmesi, küfün tesirlerini yok edebilir. Örneğin, küflü peynirlerin bir kısmı pişirildiğinde kullanılabilir hale gelebilir. Öte yandan küflü besinlerin kokusu çoklukla rahatsız edicidir ve besinin bozulduğunu gösterir. Bu nedenle küflü besinlerin kokusuna dikkat edilmelidir. Şayet besin makus kokuyorsa mutlaka tüketilmemelidir.

Kaynak: iyihisset.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir