Dünya genelinde en çok tüketilen meyvelerden biri olan muzu yıkamanın değeri birden fazla kişi tarafından göz arkası ediliyor. Tarım ilaçları ve kirin dışında bu muzlar, meyve sineği yumurtaları ve mikrop üzere zararlıları da içinde barındırıyor ve sıhhat risk oluşturuyor.
Muzların kabuğu ekseriyetle tarım ilaçları, toz yahut bakterilerle kaplanmış olduğundan muzları yıkamak, bu ziyanlı unsurları temizlerken, tıpkı vakitte kabuğunu soyarken ellerinizin kirlenmesini de önler.
Muzun kalın kabuğu, yüzeydeki kir, böcek ilaçları ve mikropları yediğiniz meyveden uzak tutuyor üzere görünse de, bu kirleticiler soyma yahut kesme sırasında meyvenin yenilebilir kısmına bulaşabiliyor. Tıpkı öbür meyve ve sebzelerde olduğu üzere, muzları yıkamak da sıhhatinizi korumak ismine kıymetli bir adımdır.
Meyve sineklerini de önler
Çiftlikten mutfağınıza kadar geçen süreçte meyvelerin kimlerin ve nelerin temasına maruz kaldığını bilmediğiniz için, tüm eserleri yıkamak hijyen sağlamak açısından hakikat bir yaklaşımdır.
Muzları yıkamak, kir ve mikroplardan arındırmak için değerli olmakla birlikte, mutfağınızda meyve sineklerini tedbire üzere ek bir yarar da sağlar.
Massachusetts Etraf Muhafaza Departmanı’na nazaran, meyve sinekleri çoklukla muz kabuklarına yumurtalarını bırakır ve bu sinekleri farkında olmadan konutunuza taşıyabilirsiniz. Meyve sinekleri, bilhassa olgun yahut fazla olgunlaşmış meyvelerin kokusuna çekildiği için bu durum sandığınızdan daha yaygındır.
Eve gelir gelmez yıkanmalı
Dolayısıyla meyve sineği yumurtalarının varlığı nedeniyle, muzlarınızı meskene getirir getirmez yıkamalısınız.
Ayrıca, yıkayıp soyduğunuz muzları dilimleyerek yahut bütün halde bir tepsi üzerinde dondurarak daha sonra kullanmak üzere saklayabilirsiniz. Donduktan sonra muzları kilitli bir torbaya koyup havayı büsbütün çıkartarak dondurabilirsiniz. Bu biçimde, muzlarınızı altı aya kadar taze bir biçimde saklayabilirsiniz.