Su içmenin zamanı : Yemeklerden önce mi sonra mı yoksa yemek yerken mi?

Su nitekim de ömrün kaynağı olarak kabul edilir zira beden onsuz çalışamaz. Beden ısısının düzenlenmesinde, besinlerin ve oksijenin hücrelere transferinde, toksinlerin yok edilmesinde ve cilt ile iç organların neminin korunmasında rol oynar. Kâfi sıvı alımı sindirimi düzgünleştirir, sağlıklı bir metabolizmayı takviyeler ve optimal beyin işlevine imkan tanır. Kâfi su içtiğinizde gücünüz artar, konsantrasyonunuz artar ve beden gerilimden daha düzgün korunur.

Öte yandan dehidrasyon yorgunluk, baş ağrısı, cilt kuruluğu ve sindirim problemlerine neden olabilir. Uzun periyodik dehidrasyon sıhhati önemli halde tehlikeye atabilir, zira kâfi su olmadan beden, ziyanlı hususların birikmesine neden olabilecek toksinleri düzgün bir biçimde ortadan kaldıramaz.

Sindirim süreci, suyun büyük oranda sudan oluşan ve yiyeceği yumuşatmak ve yemek borusundan mideye geçişini kolaylaştırmak için gerekli olan tükürüğün üretilmesine yardımcı olduğu ağızda başlar. Kâfi tükürük olmadan yiyecekler düzgün bir halde parçalanamaz ve bu da tüm sindirim sürecini zorlaştırabilir.

Yiyecek mideye girdiğinde su, besinleri parçalamak için gerekli olan mide asidinin ve sindirim enzimlerinin üretiminde değerli bir rol oynar. Su, besinlerin parçalanmasına yardımcı olur ve besinlerin ince bağırsakta emilmesini sağlar. Ayrıyeten atık eserlerin ve toksinlerin idrar yoluyla bedenden atılmasına yardımcı olarak böbrek işlevlerini takviyeler.

Suyun sindirimdeki rolünün en kıymetli istikametlerinden biri bağırsak üzerindeki tesiridir. Kâfi su dışkıların yumuşak kalmasına yardımcı olur ve kabızlığı önler. Beden gereğince sıvı alamadığında bağırsaklar yiyeceklerden daha fazla su emer, bu da sert dışkılara ve dışkıyı geçmede zorluklara yol açabilir. Yalnızca ne kadar su içtiğimiz değil, ne vakit içtiğimiz de değerlidir, zira su tüketiminin zamanlaması sindirim üzerinde kıymetli bir tesire sahip olabilir.

Yemeklerden evvel su

Yemekten evvel su içmenin birçok değerli yararı vardır. Yemekten 20-30 dakika evvel bir bardak su içmek, sindirim sisteminin yiyecek alımına hazırlanmasına yardımcı olur. Su, midede sindirim enzimlerinin salgılanmasını uyararak sindirimi kolaylaştırır. Ayrıyeten su, kilo denetimine yardımcı olan doğal bir iştah bastırıcı vazifesi de görebilir. Araştırmalar, yemeklerden evvel içme suyunun yemek sırasında kalori alımını azaltmaya yardımcı olabileceğini ve bunun da kilo vermeye çalışanlar için yararlı olabileceğini gösteriyor. Fakat şunu unutmamak gerekir ki, yemekten çabucak evvel çok fazla su içilmesi tavsiye edilmez zira çok fazla su mide asidini sulandırabilir ve hasebiyle sindirim sürecini yavaşlatabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir