Türkiye’nin ilk ve tek entegre midye tesisi üretime başladı

T24 İktisat Servisi

Türkiye genelinde 64 vilayette bulunan yaklaşık bin 200 mağazasıyla, 15 bin bireye istihdam sağlayan CarrefourSA, “Mavi Ekonomi” vizyonuyla Türkiye’nin birinci ve tek entegre midye tesisinde üretim yapmaya başladı. CarrefourSA Genel Müdür Yardımcısı ve İcra Kurulu Üyesi Murat Dinçer, 80 çeşit balığı raflara taşıdıklarını belirterek, geçtiğimiz yıl 12 bin ton olan kapasitelerini 2024 yılı sonunda 19 bin tona çıkartacaklarını kaydetti.

CarrefourSA, Balıkesir’in Erdek ilçesinde yerli üretim ve yeni teknolojiye sahip ekipmanlarla gerçekleştirdiği midye fabrikasında günlük bir ton kapasitesine ulaşarak, midye dolma eserini mağazalarında satışa sunuyor.

CarrefourSA olarak tüm iş biçimlerini “Doğrusu” söylemi altında topladıklarını söyleyen CarrefourSA Genel Müdür Yardımcısı ve İcra Kurulu Üyesi Murat Dinçer, “Türkiye’nin en büyük balık perakendecisi olarak, döneminde 80 çeşit balığı raflarımıza taşıyoruz. Balığın, ciromuzdaki hissesi her geçen gün artıyor. Geçtiğimiz yılı 12 bin tonla kapattık, 2024 yıl sonu amacımız ise 19 bin ton. Su eserleri kategorisinde eser çeşitliliğimizi genişletmeyi ve bu alandaki liderliğimizi sürdürmeyi hedefliyoruz.

Tazeliği merkeze aldığımız su eserleri kategorimizi, midye dolma eserimizle taçlandırıyoruz. Türk mutfağının sevilen bu lezzetini, Balıkesir Erdek’e bağlı Ocak Köyü’nde yer alan Türkiye’nin birinci ve tek entegre midye tesisinde üreterek hem mahallî üretime katkı sağlıyor hem de su kaynaklarının sürdürülebilirliğini destekliyoruz” diye konuştu.


“Deniz paklığına katkı sağlıyoruz”

Su eserleri tüketiminde Türkiye’nin Avrupa’nın çok gerisinde olduğunu kaydeden Dinçer, “TÜİK bilgilerine nazaran, Türkiye’de kişi başı su eserleri tüketimi yıllık 6,8 kilogram iken, Avrupa’da bu sayı 22 kilograma kadar çıkıyor. Ortadoğu’da bile bu sayı 10 kilogram üzerinde” dedi.

Su altı ekosistemin devamlılığına dikkat çeken Dinçer, “Türkiye’nin birinci ve tek entegre midye tesisinde hayata geçirdiğimiz midye dolma üretimi kapsamında kullandığımız teknoloji ile deniz paklığına kıymetli ölçüde katkı sağlıyoruz” sözlerini kullandı.

2 yılı aşkın müddette tek bir eser için çalışan Carrefour, Nora firması ile bir sonraki kademede ihracata da yönelmek istiyor. Carrefour, midye dolma üretimi fabrikasında, 30 bayan çalışana istihdam sağlıyor.

100 bin ton tüketilen midyenin yalnızca 10 bin tonu kayıt altında

Türkiye’de yıllık 100 bin ton midye tüketiliyor. Bu ölçünün yalnızca 10 bin tonu kayıt altında üretiliyor. Geri kalan 90 bin ton ise kaçak avlanmayla yapılıyor. Türk halkının miidye dolmayı severek tükettiğini söyleyen Murat Dinçer, “Amacımız, müşterilerimize uygun fiyatlı, pak, sağlam ve kaliteli midye dolmayı sunmak.

Bu kapsamda, Balıkesir Erdek’teki tesisimizde günlük 1000 kilogram üretim kapasitesine ulaşarak, midye dolma eserini mağazalarımızda satışa sunuyoruz. Şu anda tamamı Erdek’te yaklaşık 30 bayan çalışana istihdam sağlıyoruz. Hem meslek sahibi olmalarını sağlıyor, hem de işgücüne kazandırıyoruz” dedi.

Midye üretimi nasıl yapılıyor?

18 metre uzunluğunda sarkıtılan, özel üretim halatlara tutunarak büyümeye çalışan midyeler, 18 ila 24 ay ortasında yemleme yapılmadan üretiliyor. Deniz suyunu filtre ederek beslenme özelliğine sahip midyeler, tesisin kurulduğu alandaki deniz suyunun da temizlenmesine yardımcı oluyor.

Ağır metallerden arındırılmış midyelerin ufak uzunlukta olanları çoraplama metoduyla tekrar ekiliyor. Yenilebilinmesi için 5-6 santimetreye ulaşması gerekiyor. Hasat edildikten sonra buzdolabı sıcaklığında (4 derece) 7 gün canlı kalabiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir